Monday, August 1, 2011

makan atas talam

korang pernah?aku pernah..selalu kot!kat rumah kat Msia lagi laaa selalu.sebab sedara mara aku ni memang jenis yang x boleh duduk diam.ada je bende yang dorang nak buat.Tiap kali weekend mesti nak jalan2 or makan2.lagi pulak sekarang si Paan anak Mak Long dah bukak kedai makan Sepakat sebelah rumah.

aku ulang,SEBELAH RUMAH.

haaa..Kauu..sape x terliur kalau dah hari2 asek bau makanan,mesti la dengan lahapnya gi serbu jengah kut tingkap kan `Paan oyy!!ko masak ape??sedap je bau ni ha...meh pas umah Cik Nah sini!!`

umah Cik Nah tu umah aku la tu..Mak aku bukan hengat pasal kencing manis die,main lahap je sume.Sama la abah aku pon.tunggu la aku balik nanti memang aku catu

eh,lari topik.Sorry.

ktrg slalu buat makan2.Selalu jugak buat Doa Selamat.Jemput sedara mara area rumah je dh boleh penuh rumah n penuh 2 khemah kauuu...haaa..ramai x ramai family ak?nanti aku kawen,jmput sedara mara je.Bajet duit!=p

Time Doa Selamat ni la nanti de mkn sama2 dalam dulang.De jugak yang bungkus bawak balik.Makanan ni orang jawa panggil `Berkat`.Ak xtipu seyes sedap gilo woohh!!!ak nak buat kat india ni xreti le aku..kang jadi nasi ayam kang.hehe..tipu2=p

Nak dijadikan cerita,semalam ktrg pon makan sama2 dalam talam jugak.de la 3-4 org share 1 talam.Ni sempena senior2 (batch aku la tu) dah nak balik Msia kan,so ktrg buat la jamuan sikit utk sume junior2,tapi ni pompuan je la.Laki xboleh!!nanti mknn cepat abes!kedekut kala aku nih.huhu

Honestly,ak suka makan sama2 dalam talam.Kecik2 dulu kan kalau abah balik kenduri bawak Berkat,kitorang 3 beradik memang jakunlah berlari berpusu2 mendapatkan Berkat abah tersayang.Hehe.Seronok sebab time ni la makan nak berebut,aku nak drumstick,adik aku pon nak.Aku nk ikan bilis,abah aku pon xkurang jugak berebut selalu curik ikan bilis y aku sorok bawah daun pisang tu.hahah..(abah memang selalu usik anak2 dia.selagi ktorang x geram selagi tu la dia kacau.RINDU)

Tapi lain pulak suasana makan dalam talam kat India ni.Aku pon xtau kenapa.Mungkin sebab segan?ye lah nanti mkn bnyak dia cakaqp aku gemok,klu makan sikit ececeh..malu2 pulak minah ni..kan?ke..sebab xsuka makanan campur2 n share2 ngan orang?Aku pon x tahulah..

Tapi bagi aku,aku rasa sebab orang yang makan ngan aku tu bukan FAMILY.Bukan adik2 aku.Bukan abah mak aku.So rasa dia lain..Ye lah,xboleh la nak makan kaut sume benda lepastu sorok bawah daun pisang cam yang aku selalu buat kat adik2 aku kan?hahaha.

Mungkin sebab isu yang dibincangkan ketika makan tak semeriah dan x sekelakar macam kat rumah.Kat rumah makan atas meja tapi meja dekat ngan tv.haa!!berjam2 lah ktrang makan kepala mengadap tv.Mak bising ugut nak tutup tv baru tangan masing2 bergerak suap ke mulut.huhu.sorry mak.

Bukan ak xsuka or xseronok makan atas talam ngan kawan2.Seronok.Betol!cuma..ngan family kat rumah lagi seronok..=) ala2 hujan emas di negeri orang,hujan batu di negara sendiri la tu kan?seronok mana pon ng kawan2,dengan Family lagi seronok.Alhamdulillah family aku masih lengkap.Cuma mak kurang sihat.Mata dia blurr sebab kencing manis.Beberapa kali jugak g laser n operate masuk minyak(bak kata doktor di Malaysia.ak pon xpaham).Semoga Ramadhan ni kesabaran mak meningkat,n matanya jelas la sikit cukup untuk dia lepas rindu baca Al-Quran.Sayang mak=)

p/s:Mak!!nanti yong balik,masakkan Berkat!!mekaseh daun keladi,nanti yong mintak mak masak lagi.muehehehe=p ok bai.mekaseh baca.

4 comments:

Karukord Jagau's said...

x sempat baca...lewat mlm dh...isok2 la kita baca ye....ngeee(^__^)

fara anak abah said...

haha..am waiting=p

AINI CHE DIN said...

nice...kt kpg sy pun slalu ja klau da kenduri kdang2 ada buat makan talam..lgpun sunnah nabi kan..klau org tak biasa memang rasa pelik skit..

fara anak abah said...

@AINI CHE DIN,betul2..memang sunnah nabi pon..tapi awk mesti de sorok2 n rebut ng adik2 jugak kan?haha=p