Monday, August 8, 2011

hakim dunia

Dulu2 zaman sekolah2 dulu ngan sekarang2 zaman anak dara sekarang ni,selalu guna ayat ni:

`Jangan judge orang` ` Kita x de hak nak judge org` `ko sape nak judge aku` `...judge...` `...judge..`

Ha,ce try sebut banyak2 kali `judge` tu.penat kan dengar?hahaha.

Dulu2 aku slalu gak guna,time sekolh2 dulu.Sebab rasa macam dah besar je kalau guna ayat ni.Rasa macam aku betul.haha.Bongek x?Tapi bile dah puberty,dah besar dah tinggi sikit,baru la paham.Bile tengok or dengar(ngumpat) pasal salah org lain atau salah org kat kita,kompem akan keluar ayat `x yah la nak judge org camtu!`

kan?betol x??

But lately i realize that if this so called judgement is not there in our life,so there might be no psychiatric illnes or apa2 illness la akan ter discover..x akan ada interaksi n sensetivity dalam masyarakat.without we realizing it,
*Dr amek history from patient n make their own hypothesis n diagnosis which is for me,a judgment.
*Mak2 dtg dekat kat kita when we r down n comforting us without being told to do so.Sebab mak2 nmpak n  berfikir yg `oh,anak aku ni de problem ni`.which is for me also a judgement.
*Besfren keluar cari hadiah kita n told us that they find the one that defines us a lot.eg:gurlish thingy for whom yang minat pink,leather coat for whom yang agak2 tomboy blablabla..n for me,thas was also a judgement.
*Kita nak beli bedak kena masuk kedai alat solek or mustika ratu atau oder dari avon,padehal mydin n jusco berlambak.sebab kita yakin n kita kenal avon as cosmetic nye kedai.

tanpa sedar,yang dulu beria2 kita cakap kat orang `jangan judge org lain` padahal kita sendiri banyak je buat macam tu..
Tuhan sendiri suruh kite fikir n decide mana y baik n mana y buruk.judge it by urself which 1 is good n which 1 is bad for u.kan?
So sebenarnya x salah nak judge orang ni.cuma...starting today,aku x nak cakap y judge org tu salah.just nak cakap yang menghukum org itu barulah salah..

sebab menghukum ni hanya kuasa yang di atas.

people change.betul masing2 ada perangai masing2 but it doesnt mean dia x akan berubah=) ko jenis lemah lembut,sampai bile?if sumthn terrible happens,ko x kan jadi kasar ke??ko jenis yang bnyak ckp mulut lantang tp nanti bile ko down ko x kan terdiam ke?n kau yang selalu cari masalah x akan bersedekah dan berbudi ke?See,whatever happens,think on its +ve side n anggap je dia dah berubah,bukan dia y dulu..then ur heart will be less hurt=)

3 comments:

NasZ said...

betul tu. nice entry. suka la entry ni.

MOHD NASER.com

abazilah said...

jom join GA saya
http://iownthis87.blogspot.com/2011/08/like-abazilah-lucky-draw.html

fara anak abah said...

mekaseh singgah n komen.both GA akan saya join esok ok=)