Friday, July 29, 2011

takutlah nak Ramadhan ni..

ye la,mane tak nye kan..hari2 dah biasa sebok ngan hal dunia.time maghrib je la pon kalau nak semayang lame n baca Quran kan.tu pon kalau xde hal mlm tu..kalau ade,esok2 lah jawabnye baru nak baca Quran..

Honestly bnyak jugak yang aku takut nak tiba Ramadhan ni :

1.boleh ke ak bgun sahur pagi2 buta?
2.boleh ke ak cnsistent semayang subuh w/o tertinggal walaupun sehari? sebab kadang2 berlubang jugak subuh aku ni.
3.boleh ke nk tahan nafsu sepanjang hari?nak tahan dari rasa bengang n marah,dari buang masa tengok movie,nak tahan dari sakit hati n mngutuk org lain dalam hati..korang boleh ke??aku takut xboleh la..
4.boleh ke aku tarawikh hari2 x skip walau sehari?
5.boleh ke ak khatam Quran abeskn sisa2 juzu` yang ada tu sampai surah An-Nas??
6.kalau ak ye2 semangat jaga puasa,nanti abes Ramadhan cmne??tkut subuh berlubang lagi,takut Quran tu bsawang sndiri..
7.takutnye kalau puasa kita Tuhan x pandang..ye lah,kite ni bukannya bai alim sgt sampai nk demand lebih2 kan..

hmm..bnyak sbnrnye y ak takut.tkut xbsedia n tkut mncemar nama baik Ramadhan..tu je..tapi tu lah hakikat Ramadhan.kan?time2 ni lah kite nak uji diri sndiri,time2 ni lah kita nak blaja n biasakan diri sndiri dengan good behaviour..kan3??

hopefully,Ramadhan kali ni lebih bermakna dari y sebelum ni..supayta raya nanti adalah raya yang sebenar2 raya=)

p/s:tetiba ak terpikr..kalau tuhan bagi sebulan utk menahan diri n belajar terap nilai2 murni dalam diri(which is bulan Ramadhan)so suppose,mana2 manusia pon boleh berubah dalam masa sebulan la kan??contohnye..keje dia asek maaakan je..so klu kte bagi sebulan utk dy latih diri kurangkn nafsu mkn,so it is more than enough la kan??lepas sebulan,dy boleh cntrol diri dh bia mkn apa y perlu je..kan?tu antara salah satu hikmah kenapa Ramadhan itu sebulan ke??

p/p/s:next time,sape y buat jahat ng ak,ak bg dy masa sebulan la utk realize n berubah.sepatutnya dalam masa sebulan dy blh sedar n berubah.sebulan is more than enough ryt?=p klu xberubah2 gak,memang setan dah bermukim dalam hati lah kot..need more time than 1 month..nauzubillah..(sukati ak je buat theory sndiri)

2 comments:

einz miszmessy said...

kita niat jela fara....insyallah dye perkenankan doa kita.....sentiasa tanamkan niat tu....asenya tak perlu takot....heeeeeee....

fara anak abah said...

okaii!!hee..mekaseh..pelik je,org lain seronok xsabar2 nak puasa,fara pulak x pasal2 nak takut..haha=p niat lillahitaala je la..=)